Правомощия на президента на република българия

Дата на публикация: 30.07.2019

Участва в законодателния процес, като обнародва законите. Споделена компетентност на държавния глава и правителството Президентът може да сключва международни договори от името на държавата, съгласно Закона за международните договори на Република България, след съгласуване с Министерския съвет.

Президентът е този, който назначава и освобождава председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд и главния прокурор, по предложение на Висшия съдебен съвет. Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България.

Конституцията предвижда президентът на републиката да участва в конституирането на публични органи, когато това е предвидено в закон. Конституцията предвижда, че при невъзможност за съставяне на парламентарно подкрепено правителство, президентът разпуска Народното събрание, насрочва избори за народни представители и назначава служебно правителство.

Действащ Румен Радев от 22 януари г. В Третата българска държава функциите на държавен глава са изпълнявани от монарха княз и цар , регентството , а по-късно от колективни органи като председател на Временно председателство на Народната република , председател на Президиум на Народното събрание , председател на Държавен съвет на Народна република България.

Президентът също така е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България. В своята дейност президентът се подпомага от вицепрезидент!

Той назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с правомощия на президента на република българия военни звания по предложение на Министерския съвет. При помилване правните последици водят до освобождаване изцяло или отчасти от изтърпяване на наложено наказание от лицето, без да се заличава престъпният частни съдебни изпълнители софия на извършеното деяние.

Също така президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, от началника на отбраната и от други държавни органи необходимата и пълна информация за осъществяване на функциите му като върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Президентът на републиката има право да изисква от министъра на отбраната!

Вицепрезидентът може да има важна функция при опазване на демокрацията. Какви са функциите му, защо е толкова важен той за нашето държавно управление?

Изборът на президента на Република България е описан в член 93 на конституцията на Република България. Вицепрезидентът дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него. Идват президентски избори — какво трябва да знам за президента?

Той определя дата за произвеждане на национален референдум, след решение на Народното събрание за провеждането му. Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове , ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.

Какви са функциите му, защо е толкова важен той за нашето държавно управление?

  • Чрез тях той изразява позиция като обединител на нацията. Вторите избори за президент, проведени през г.
  • Те встъпват в длъжност на 22 януари следващата година. Идват президентски избори — какво трябва да знам за президента?

Избран е кандидатът, независимо дали са гласували повече или по-малко от всич. Президентът има право обаче да инициира промени в Конституцията. Споделена компетентност на държавния глава и правителството. В други проекти Общомедия. Президентът може да бъде подведен под отговорност - чл.

Георги Първанов 1.

Още от ИНСТИТУЦИЯТА

Вицепрезидентът може да има важна функция при опазване на демокрацията. Росен Плевнелиев. Взаимоотношенията на държавния глава с Народното събрание: Президентът насрочва избори за народни представители, които се произвеждат до два месеца след изтичане на четиригодишния мандат на Народното събрание.

Свързани статии. Бисквитки cookies в сайта на БНТ. Президентът има право обаче да инициира промени в Конституцията. Вход с Facebook Вход с Google. Гледайте БНТ онлайн.

Pravatami.bg

Петър Стоянов. Президент на България в Общомедия. С новото структуриране на институциите в контекста на този преход на България към демокрация и пазарна икономика , президентската институция в България става факт с приемането на новата конституция на страната на 12 юли г. Президентът може да сключва международни договори от името на държавата, след съгласуване с Министерския съвет.

Президентът на републиката се избира пряко от народа за срок от пет години и съгласно Конституцията на Република България символизира единството на нацията и представлява държавата в международните пътеки към щастието епизод 153. Държавният глава не принадлежи към нито една от трите власти - законодателна Народно събраниено взаимодейства с всяка от тях, съгласно Закона за международните договори на Република България.

Той встъпва в длъжност на 22 януари г. Вход с Facebook Вход с Google. Взаимодействие на президента със съдебната власт и с Конституционния съд? Президент на България в Общомедия. Ветото може да бъде преодоляно, ако Народното събрание приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.

Полезни връзки

По отношение на Отбраната и националната сигурност: Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България в мирно и във военно време. Държавният глава координира външнополитическите усилия за участие в международните организации и структури за сигурност, с цел прекратяване на военен конфликт или на война.

Вицепрезидентът може да има важна функция при опазване на демокрацията.

Президентът не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. След изтичането на втория им мандат, на втория тур на изборите през г. Държавният глава и правителството Държавният глава участва в процедурата за съставяне на правителството.

Добре е да знаете:

Коментари

Добавете коментар

Преди публикуването на сайта коментарът ви ще бъде изпратен на модератор.