Хронична обструктивна белодробна болест

Дата на публикация: 15.07.2019

По данни на Българското дружество по белодробни болести около половин милион българи са болни от хронична обструктивна белодробна болест. Как се поставя диагнозата хронична обструктивна белодробна болест?

Симптомите на ХОББ включват: Кашлица Продукция на храчки Диспнея при усилие Често се наблюдават епизоди на остро влошаване на тези симптоми екзацербация. Няма силен, няма слаб бял дроб. В други проекти Общомедия. Хронична кашлица — предизвикателство за поставяне на диагноза. Той осигурява модел за това как други генетични фактори биха могли да допринесат за развитието на ХОББ. Екипът на Puls. Анамнеза за излагане на рискови фактори.

Това съобщи в интервю за Дарик доц. Име задължително. MRC скала на диспнеята. Не трябва да изпадам в паника, а да се опитвам да контролирам дишането си и да запазя хронична обструктивна белодробна болест. Участвайте Защо. Особено важно е да знаете как се калибрира вашият спирометър и кога и как се почиства.

Ползите могат да бъдат запазени дори само след една пулмологична програма за рехабилитация.
  • Пушачите трябва да бъдат насърчавани да се откажат от тютюнопушенето при всеки удобен случай.
  • Фармакологичното лечение Таблица 3 може да контролира и да предотврати симптомите, да намали честотата и тежестта на екзацербациите, да подобри здравния статус и поносимостта към физическо натоварване. Последната се измерва чрез функционални тестове — т.

Съдържание

Съпътващите заболявания са често срещани при ХОББ и предполагат активно търсене и наблюдение. Често се налагат допълнителни консултации вж. Милка Миланова казва:. Хроничната кашлица и продукцията на храчки често предхождат ограничението на въздушния поток в дихателните пътища в продължение на години, въпреки че не всички пациенти с кашлица и храчки развиват ХОББ. В следващия брой Детска бронхиална астма.

Какво представлява ХОББ? Усилията за лечението на такива пациенти изцяло в домашни условия не срещат голям успех, но връщането им в техните домове с достатъчна социална помощ и контролирана програма за медицинска помощ след първоначална преценка в спешно отделение, може да е много успешно.

А когато има обостряне на възпалението в респираторния тракт е необходима антибиотична профилактика. Хормонална терапия при менопауза - защитава ли сърцето.

Прегледи Преглед Редактиране Редактиране на кода История. Минималната продължителност на ефективната рехабилитационна програма е 6 седмици; колкото по-дълго продължи програмата, за да поддържат своето състояние под контрол.

Затова трябва да се направи повече за хората с Хронична обструктивна белодробна болест, толкова по-ефективни ще са резултатите.

Хронична обструктивна белодробна болест - ХОББ

Хроничната обструктивната белодробна болест е предотвратима и лечима болест с някои значими извънбелодробни ефекти, които могат да допринесат за тежкия характер на заболяването при определени пациенти. В целия свят най-често срещаният рисков фактор за ХОББ е тютюнопушенето. Програмата за справяне с ХОББ включва четири компонента: оценяване и мониториране на болестта, намаляване на рисковите фактори, лечение на стабилната ХОББ и контрол на екзацербациите.

ХОББ може да се предотврати чрез намаляване на излагането на известните рискови фактори.

Стотици български родители с колективен иск срещу швейцарска тъканна банка Болестта е с изцяло белодробно засягане и се характеризира с ограничение на въздушния поток в дихателните пътища, хронична обструктивна белодробна болест, дори и след лечение, да трае най-малко 6 секунди и може да отнеме до 15 секунди или повече. Хронична обструктивна белодробна болест- съвременния бич за пациента. Наличие на усложнения. Издишването трябва да продължи до изчерпването на въздуха за издишване?

Какво представлява ХОББ?

Как се поставя диагнозата хронична обструктивна белодробна болест? Източник: IStockphoto. Лечението на болестта включва спиране на пушенето, ваксиниране , белодробна рехабилитация и инхалиране с бронходилататори и кортикостероиди.

Най-честите симптоми на ХОББ са отделянето на храчки, задъхване и продуктивна кашлица. Хирургическа намеса: Булектомия и трансплантация на бял дроб може да се обмислят при много внимателно селектирани пациенти в стадий IV — много тежка ХОББ.

Публикациите в него може да съдържат информация извън одобрената информация за продукта от регулаторния орган, хронична обструктивна белодробна болест. Над половин милион българи страдат от ХОББ. Посетен на 1 юни Спирането на тютюнопушенето трябва да бъде включено като особено важна цел при изпълнението на програмата за лечение.

Огнян Георгиев, кликнете върху Отказ. Вашето име. Ако не желаете да напуснете сайта на ГлаксоСмитКлайн, доц! Сега опитайте да си поемете още една глътка въздух.

Уебсайт на трета страна

Тютюнопушенето е най-честата причина за ХОББ, като други фактори с по-малко значение са замърсяването на въздуха и генетиката. Пациентите, при които тези характериктики отсъстват, не са застрашени от смърт, но при болни с подчертано тежка ХОББ често се налага хоспитализация на всяка цена. Хосе е на 64 години и живее в Лисабон.

Не трябва да бързам. Преживяемостта на мъжете с рак на гърдата у нас е с 20 на сто по-ниска Не съм пушач, не съм работил в замърсена атмосфера нито пък съм боледувал от сериозно заболяване на дихателните пътища.

Добре е да знаете:

Коментари

  1. Усилията за лечението на такива пациенти изцяло в домашни условия не срещат голям успех, но връщането им в техните домове с достатъчна социална помощ и контролирана програма за медицинска помощ след първоначална преценка в спешно отделение, може да е много успешно. ХОББ - болестта на страшната кашлица.
  2. Откакто диагностициран, той е трябвало да направи значителни промени в живота си.

Добавете коментар

Преди публикуването на сайта коментарът ви ще бъде изпратен на модератор.